Käesoleva aasta 31. jaanuaril tegi  WHO peadirektor  dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus  Genfis ettepaneku  nimetada 2020.aasta Õdede ja Ämmaemandate aastaks. Ettepanek esitatakse maikuus Maailma Tervishoiuassambleele arutamiseks. 

2020.aastal tähistatakse Florenze Nightingale (1820-1910) 200. sünniaastapäeva. Florence Nightingale mängis olulist rolli õenduse arendajana. Oma tegevuse käigus  märkas ta õenduse ja õdede kõrval ka ämmaemandaid ning ämmaemanduse arendusvajadusi. Lisaks märkas ta ämmaemandate mõttemaailma mitteväärtustamist juba 19.sajandil, mil sünnitusabis toimusid väga olulised arengud. 

Ta tõi välja, et ämmaemandad peavad töötama nii esmatasandil, üldhaiglas kui kõrgema etapi haiglates, loodud peavad olema ämmaemanduskodud/ämmaemandusosakonnad.  Florence Nightingale hinnangul moodustab  ämmaemandusstatistika olulise osa sünnitusabistatistikast, mis annab võimaluse väga paljusid meditsiiniprobleeme ennetada.

Florence Nightingale rõhutas, et ämmaemandate õpetamine peab olema eraldiseisev õpetus, sest ämmaemandusfilosoofia on eriline. 

Artikli terviktekst on leitav lingilt  https://www.icn.ch/news/2020-year-nurse-celebrating-nursing-and-midwifery-endorsed-who-executive-board?fbclid=IwAR3EtVaLGNuS-1hEpzUBmzC7tABGmiRGr2sCkbppoE5XYXSCHA8eK6GTbeQ